EU sredstva za realizaciju Projekta Slavonija i za Arheološki park Vučedol

Dana 20. srpnja 2018. godine ministrica kulture, dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, u Vinkovcima je sudjelovala u potpisivanju 130 projekata koji će se provoditi na području slavonskih županija i koji vrijede sveukupno 1,3 milijarda kuna. Svečanosti je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, koji je objasnio kako su navedeni ugovori sklopljeni u sklopu realizacije Projekta Slavonija, koji sveukupno vrijedi 10 milijardi kuna, dodajući kako je do danas ugovoreno 36% tog iznosa.

U priopćenju Ministarstva kulture kojim se prenosi vijest, također se navodi kako je 20. srpnja potpisan i ugovor za realizaciju projekta „Arheološki park Vučedol“, kojim će se doprinijeti proširenju mreže muzeja i arheoloških parkova, kojima će se omogućiti valorizacija kulturne baštine na području Slavonije i time poticati društveno-gospodarski i turistički razvoj obuhvaćenih županija.

Vrijednost projekta, čiji je nositelj Muzej vučedolske kulture, iznosi nešto manje od 120 tisuća kuna, a sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj biti će u visini od 85% te će iznositi oko 100 tisuća kuna.

Među najvažnijim ciljevima projekta realizacije arheološkog parka, nalazi se ekonomski razvoj grada Vukovara i županije u kojoj se grad nalazi. Kroz realizaciju takvog kulturnog sadržaja, planiraju se promovirati teritorij i lokalni proizvodi Spin Palalce premium casino app, doprinijeti razvoju lokalne infrastrukture, doprinijeti razvoju lokalnog poduzetništva, poduprijeti razvoj ruralnih područja te znatno unaprijediti cijeli teritorij i županiju.

Kao dokaz važnosti eventa, dovoljno je navesti da su eventu prisustvovali predsjednik Vlade, ministar poljoprivrede, ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike, ministar pravosuđa, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja, ministar državne imovine, ministar zaštite okoliša i energetike, ministar zdravstva ministar zdravstva, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, ministar financija te ministar mora, prometa i infrastrukture.

Prilikom potpisivanja naprijed navedenih važnih ugovora, održana je i sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, uz predsjedavanje predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića. Savjet ima funkciju savjetodavnog tijela za koordinaciju, provedbu i praćenje korištenja europskih fondova u sklopu projekta „Slavonija, Baranja i Srijem“.