Galerije u Hrvatskoj

Hrvatska je zemlja umjetnosti.

U Hrvatskoj galerije su se počele osnivati u drugoj polovici 19. stoljeća.

Jedna od prvih galerija koja se otvorila u Zagrebu bila je Galerija starih majstora (1884.). Ova galerija je nastala donacijom biskupa Strossmayera.

Iako po veličini spada u manje zemlje u svijetu, Hrvatska je iznjedrila neke od najpoznatijih slikara, kipara i ostalih umjetnika.

Neki od njih su Ivan Meštrović, najpoznatiji hrvatski kipar i arhitekt: njegova djela krase gradove širom svijeta. Tu nam je i poznati slikar Vlaho Bukovac, koji je bio poznat po svojim potretima. Jedan od poznatijih slikara koji je bio začetnik suvremene hrvatske naivne umjetnosti je Ivan Generalić.

Generalić je imao svoje samostalne izložbe u Parizu, New Yorku i Bruxellesu i u drugim većim gradovima širom svijeta. U većim gradovima Hrvatske, kao što su Zagreb, Zadar i Split, možete pronaći dvije do tri galerije.

U Zagrebu su nezaobilazni Klovićevi dvori. Vrlo često u galerijama se mogu vidjeti svjetski poznati umjetnici. Galerije nakon izložbe imaju i mogućnost kupnje različitih suvenira.

Ako ste ljubitelj umjetnosti tu je galerija umjetnina u Splitu. Galerija je osnovana 1931. godine. Među izložbenim primjercima nalaze se slike i skulpture iz 14. stoljeća, također ima i onih iz suvremenog doba. Galerija likovnih umjetnosti Osijek utemeljena je 1954. godine. U galeriji se mogu vidjeti likovna djela iz 18. i 19. stoljeća. Također se mogu vidjeti slike s prijelaza 19. u 20. stoljeće. Na otoku Braču se nalazi Galerija umjetnina “Branislav Dešković”. Ova galerija je dobila ime po Branislavu Deškoviću čiji su radovi izloženi u ovoj galeriji. Galerija je smještena u palači koja je građena u baroknom i renesansnom stilu. Galerija Krsto Hegedušić se nalazi u Petrinji. Ono što možete vidjeti u ovoj galeriji su fotografije, crteže, kipove i slike. Galerija je utemeljena 1987. godine.Tradicija čuvanja kulturne baštine u Hrvatskoj vrlo je stara.

Posjećujući galerije i muzeje upoznajete se s umjetnošću Hrvatske.