Glazbene večeri po prvi puta u mjestu Kaštel Gomilica

Ove godine će se po prvi puta održati Festival glazbenih večeri kod Svetog Jeronima u Kaštel Gomilici. Ovaj Festival je u sklopu Kaštelanskih kulturnih ljeta koji ove godine slavi svoju 20. obljetnicu. Glazbene večeri započinju 23. srpnja, a završavaju 16. kolovoza. Posjetitelji će moći uživati u četiri izvanredne glazbene izvedbe.

Ponedjeljak, 23. srpanj

Solistički recital izvest će jedan od vodećih hrvatskih gitarista, Mislav Režić, koji vodi veoma uspješnu međunarodnu karijeru kao član komornih sastava i solist. Sjajni hrvatski gitarist surađivao je s velikim brojem glazbenika od koji su neki: čembalistica Cvetana Sozovska, violinistica Laura Vadjon, mezzo-sopranistica Tanja Šimić, flautistica Antigoni Tsalla i drugi. Mislav je dobitnik nagrada na međunarodnim festivalima gitare u Enschedeu i Zvolleu. Izvodit će program “La Catedral” u kojem će biti neka od najpoznatijih djela pisanih za gitaru te nekoliko poznatih djela hrvatskih skladatelja. Izvedba će se održati u staroj crkvi sv. Jeronima.

Subota, 28. srpanj

Na istoj lokaciji nastupit će Hrvatski barokni ansambl, najznačajniji hrvatski ansambl koji je specijaliziran za povijesnu interpretaciju instrumentalnih i vokalno-instrumentalnih djela baroknog razdoblja te bliskih epoha, na originalnim instrumentima i njihovim vjernim replikama. Ovom prilikom posjetitelji glazbenih večeri moći će uživati u izvedbi nekoliko kompozicija francuskog baroka pod nazivom “Plesne cipele kralja Sunca”.

Četvrtak, 2. kolovoz

Posjetitelji će moći uživati u izvedbi Splitskog gitarističkog kvarteta koji će nastupit s programom “La Fiesta”. Ovaj atraktivni kvartet osnovan je 2010. godine s težnjom obogaćivanja hrvatske i splitske gitarističke scene, a čine ga nagrađivani splitski gitaristi. Nastup će se također održati u staroj crkvi svetog Jeronima.

Četvrtak, 16. kolovoz

Zadnji dan “Glazbenih večeri kod Svetog Jeronima” obilježit će nastup ansambla za hrvatska tradicijska djela – Harmonija disonance. Osnova ansambla je vokalna tradicija dalmatinske Zagore i obližnjih otoka, a sadrži i vokalnu tradiciju koju je UNESCO-o stavio pod zaštitu kao nematerijalnu kulturnu baštinu. Nastup će se održati na Opatičinom trgu ispred Kaštilica.

Napomenimo kako svi nastupi počinju u 21h.