Jazz Festival u Grožnjanu

Od 14. do 27. srpnja 2018. godine u Grožnjanu, gradiću na sjeverozapadu Istre, održava se najvažniji jazz event na ovom području: Jazz Festival „Jazz iz Back! BP“, posvećen Bošku Petroviću, velikanu jazz scene. Tradicionalna manifestacija posvećena ovom posebnom muzičkom žanru, oduševiti će sve ljubitelje dobre muzike, koji će u njoj uživati u prekrasnom ambijentu ovog pitoresknog gradića, u kojemu se okupljaju umjetnici sa svih strana svijeta.

Pozornica na kojoj se dešavaju svi događaji festivala smještena je na malom trgu u samom središtu naselja, s pogledom na prekrasnoj dolini Rijeke Mirne i okružena je umjetničkim ateljeima i galerijama grožnjanskih umjetnika. Glazbeni program počinje svaku večer u 21, a ulaz je besplatan – trebate jednostavno stići do Grožnjana i uživati u ovoj predivnoj i jedinstvenoj atmosferi.

U sklopu jazz festivala, svake se godine održava i ljetna škola jazza, za sve glazbenike koji žele upijati ovaj muzički stil i pronaći svoje mjesto na svjetskoj sceni ove umjetničke vještine, budući da se u Grožnjanu okupljaju najveći svjetski jazz glazbenici.

Jazz festival nije samo melem za uši, već i za oči. Grožnjan je definitivno idealno mjesto za takav festival: intima tradicionalnih i skromnih pejzaža spaja se sa umjetničkim duhom koji vlada nad selom, stvarajući posebnu, čarobnu atmosferu koja mami sva osjetila i pruža posjetiteljima jedinstveni osjećaj, koji će im zauvijek ostati u pamćenju.

Grožnjan se nalazi u neposrednoj blizini Motovuna, u kojemu se održava Motovun Film Festival – nije slučajnost što se gradovi koji imaju ogromnu važnost za hrvatsku kulturu nalaze tako blizu. Očito je da ova kraja imaju nešto čarobnoga, svako selo ovdje ima svoju dušu.

Kako je Grožnjan smješten na brežuljku, ljetne su večeri puno ugodnije nego u blizini obale, a čaša dobrog lokalnog vina vino doprinijeti će dobrom ugođaju i buđenju svih osjetila.

Ako planirate posjetiti Istru negdje između 14. i 27. srpnja predlažemo vam da jednu večer rezervirate za grožnjanski Jazz Festival, nećete požaliti.