Kazališta u Hrvatskoj

U Splitu se nalazi Gradsko kazalište lutaka. Osnovano je 1945. godine, ali pod drugim nazivom: tada

se nazivalo Kazalište lutaka Pionir. U kolovozu 1945. godine je održana prva premijera- tadašnji ravnatelj je bio Mirko Božić.

Gradsko kazalište lutaka Split postalo je poznato lutkarsko kazalište, te je kao takvo osvojilo niz vrijednih nagrada i priznanja. Nastupalo je diljem Hrvatske i inozemstva.

U Splitu još svakako treba spomenuti i Gradsko kazalište mladih Split, koje je osnovano 1943.: njihov rad se bazirao na izvedbama predstava za mlade.

Gradsko kazalište mladih Split prvobitno je bilo osnovano kao kulturno umjetničko društvo, te se baziralo na folkloru, dramskoj sceni, zboru i baletu. Njihove predstave su se izvodile u mnogim gradovima diljem svjeta kao što su Aleksandrija, Kairo, Suez, i mnogi drugi. Njihova prva javna izvedba je bila u veljači 1944. godine. 1953. godine kulturno umjetničko društvo prelazi u Dječje kazalište ” Titovi Mornari”. Poslije par godina kazalištu se pridružio glumački ansambl; neki od prvih članova su bili Željko Vičević, Josip Genda, Magda Matošić i Marko Bralić.

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca u Rijeci je osnovano 1765. godine, ali krajem 18. stoljeća izgrađuje se novo kazalište kojeg 1805. godine otvara Andrija Ljudevit Adamić.

U ovom kazalištu pretežno su gostovali umjetnici iz Italije, Njemačke te razne dramske družine iz cijeloga svijeta. 1991. dobiva status Nacionalnog kazališta.

Jedno od najznačajnijih i najpoznatijih kazališta u Slavoniji i u Osijeku svakako je Narodno kazalište iz Osijeka. Prije osnivanja spomenutog kazališta prva predstava je izvedena u Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji 1735. godine. Godinama nakon prve izvedbe počelo je utjecanje raznih kazališta i njemačkih trupa na osječkoj sceni.

Uz pomoć Radoslava Bačića 1907. godine osnovano je „Društvo za osnivanje kazališta u Hrvatskoj”.

Hrvatsko narodno kazalište iz Osijeka godinama organizira razne manifestacije i proslave između kojih su najpoznatije i najvažnije: Dani kazališta na otvorenom, izvođenje Novogodišnjih koncerata, Noći lipanjske opere, te uspješno doprinosi organiziranju programa kulture Osječkog ljeta.