Najzanimljivije galerije suvremene umjetnosti u Hrvatskoj

Sve je više zaljubljenika u suvremenu umjetnost, a to pokazuje otvaranje brojnih novih galerija na području Hrvatske.

Lauba kuća za ljude i umjetnost: riječ je o relativno novijoj galeriji suvremene umjetnosti. Otvorena je 2011. godine. Galerija ima stalni postav, no svaki mjesec mijenjaju se izložbe odabranih umjetnika kao što su Lovro Artuković, Ivana Franka, Ivo Gattin, te Zlatan Vehabović. Otvorena je do kasnih večernjih sati, kada se “pretvara” u mjesto druženja domaćih, stranih, mladih i starih umjetnika. Glavna misija galerije jest sudjelovanje u praćenju međunarodnih kulturnih trendova te povezivanje svih zainteresiranih kroz razne aktivnosti i projekte. Lauba kuća za ljude i umjetnost nalazi se u Zagrebu.

Galerija Greta: jedno od popularnijih mjesta u Zagrebu, koje svakim danom obara rekorde u broju posjetitelja. Zgrada Grete je bivša istoimena trgovina tekstila. Galerija je također osnovana 2011. godine. Iznimna važnost ove galerije očituje se kroz poticanje i podržavanje mlađih naraštaja u umjetničkom izražavanju. Tome u prilog ide činjenica da umjetnici moraju rezervirati svoje mjesto i do godinu dana ranije, ako žele izložiti svijetu svoje radove. Svim posjetiteljima na raspolaganju stoje djela odnosno umjetničke fotografije 20. stoljeća, zatim video uradci, skulpture, predstave i brojne radionice.

GMK: Galerija Miroslav Kraljević: galerija je osnovana i nazvana po hrvatskom umjetniku 20. stoljeća, Miroslavu Kraljeviću. Nalazi se u Zagrebu. U početku je ovo bilo mjesto na kojem su se okupljali umjetnici, no s vremenom razvilo se u središte izložbi suvremenih djela. Osim toga, u galeriji se redovno održavaju prezentacije, predavanja i nastupi. Tijekom godina, u galeriji se održao veliki broj izložbi od kojih svakako treba izdvojiti “366 rituala oslobađanja” Igora Grubića, zatim “O stanju nacije” Andreje Kulunčić, te mnoge druge.

Galerija Nova: galerija je osnova 1975. godine, no već od 1999. Hrvatskoj je poznati kolektiv WHW (What, How and for Whom) u prijevodu Što, kako i za koga. Kolektiv je dobio ime prema prvoj istoimenoj izložbi koju su postavili u galeriji. 2008. godine WHW je osvojio Nagradu Igor Zabel za kulturu i teoriju.