Uživajte u istraživanju umjetnosti šećući Zagrebom

Projekt Okolo novo je postavljeni umjetnički projekt skup instalacija koje slučajnim prolaznicima nude priliku uživanja u neočekivanim umjetničkim djelima. Projekt će se provoditi u periodu od 7. srpnja do 22. srpnja, a u to će se vrijeme na više od 20 lokacija u centru Zagreba provesti male umjetničke intervencije u samo urbano tkivo grada. To će dovesti do oživljavanja javnih prostora, a oni tako postaju mjesta gdje se svakodnevica spontano povezuje s umjetničkom vizijom.

Projekt su osmislile Ana Mikin i Tina Kovačiček, koje kao umjetničko ime koriste “Nas dve”, a potporu za njega pružile su im Turistička zajednica grada Zagreba i Francuski institut.

Privremena umjetnička šetnja Zagrebom dovest će vas do intervencija u prostor koje prolaznike potiču na korištenje, interakciju, dio njih nastojat će vas uvjeriti u “novu i ljepšu stvarnost”, a neke će humorom slučajnom prolazniku izmamiti osmijeh.

Svaki će gradski šetač dobiti razlog da se zaustavi, baci oko na ono što je novo, promisli o iskustvu koje je podijelio s drugim prolaznicima, te na kraju odluči želi li potražiti i druge umjetničke intervencije, te tako nastaviti istraživati i otkrivati Zagreb.

Uz domaće autore koji sudjeluju u ovom projektu, vidjet ćemo i djela francuskih umjetnika uličnog arta, Oak Oaka, Levaleta i Scenocosmea. Prvi će zagrebačke prolaznike nastojati privući poetičnim, zabavnim likovima, a svoje je minijaturne i često dobro skrivene radove do sada postavljao na francuskim ulicama, kao i u Nizozemskoj, Japanu i drugim zemljama. Levalet je poznat po kombinacijama crteža i instalacijama ulične umjetnosti, koje imaju smisla jedino kada se nalaze u onom okruženju za koje su i nastale. Oni šetači koji budu svjesno hodali gradom i tražili umjetnost moći će pronaći i interaktivne instalacije, kao i umjetnička djela u područjima vizualnih i digitalnih umjetnosti, koja nastoje spojiti tehnologiju s postojećim i živim objektima.

U sklopu ovoga projekta, zagrebačka gornjogradska Galerija Kranjčar predstavit će zvučnu interaktivnu umjetničku instalaciju Akousmaflore, u kojoj glavnu ulogu igra – biljka.