Vraćaju se “Stilske vježbe”

Pero Kvrgić i Lela Margitić vraćaju se ponovno na scenu s predstavom “Stilske vježbe”. Predstava je počela s održavanjem 1968. i nakon premijere postala hit, koji, eto, traje pedeset godina. Zamišljena je kao studenski projekt, ali je postao puno više od toga: to je najdugovječnija predstava u Hrvatskoj.

Peri Kvrgiću je prva partnerica bila Mija Oremović, a premijera se održala u maloj dvorani Teatra ITD. Pero Kvrgić i Lela Margitić, prevoditelj Tonko Maroević. te posmrtno redatelj Tomislav Radić. nagrađeni su Poveljom RH za doprinos u kulturi, uručene od strane predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Predstava koja predstavlja izuzetan doprinos hrvatskoj

kulturi uvrštena je u tiskano izdanje Guinnessove knjige rekorda, u koju ulazi manji dio sakupljenih rekorda, kao najduže izvođena predstava na svijetu s istim glumcima.

Predstava je temeljena na banalnoj zgodi koja je prenesena publici gledana iz različitih uglova, te je postala hitom nepredvidivih razmjera o čemu svjedoči i pedeset godina izvođenja.

Režiser je Tomislav Radić prema djelu francuskog književnika Raymonda Queneaua Excercices de Stylea, prevedena i adaptirana od strane Tonka Maroevića. Premijeru i prvih šezdesetak predstava odrađuje Mia Oremović, a 1970. mijenja je Lela Margitić.

Skupštini grada Zagreba predloženo je da se ekipi predstave “Stilske vježbe” dodjeli nagrada od 150 tisuća kuna zbog velikog doprinosa hrvatskoj kulturi. Međutim, prijedlog je odbijen od strane zagrebačkih skupštinara i umjesto toga odlučeno je da nagrada iznosi 10 tisuća kuna.

Producent predstave Marko Torjana smatrao je da je taj iznos ponižavajući za umjetnike i predložio da se ne dodjeli ništa. Cijela ekipa predstave priklonila se producentu i odlučila odbiti nagradu jer su smatrali da je neprihvatljiva zbog odnosa prema značenju predstave.

Smatra da u Gradskoj skupštini sjede ljudi koji ne znaju što je kultura, nisu u stanju prepoznati vrijednost predstave i njenog doprinosa hrvatskoj kulturi uopće. Oko navedenog prijedloga podigla se poprilična prašina, koja je na sreću utišana.

Bez obzira na ishod prijedloga, drago nam je da se nastavilo s izvođenjem predstave koja je uistinu dio hrvatske kulture.

,