Yuri Cortez stiže na odmor u Hrvatsku

Yuri Cortez, fotograf koji inače radi kao voditelj AFP-a u Meksiku, a koji je došao u fokus interesa javnosti tijekom polufinalne utakmice ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva u nogometu između Hrvatske i Engleske, prihvatio je poziv Hrvatske turističke zajednice da kao njihov gost posjeti našu zemlju.

Posjetimo, gosp. Cortez bio je akreditirani fotoreporter na stadionu tijekom spomenute utakmice, a sva svjetla svjetske pozornice okrenula su se prema njemu kada je u 109. minuti utakmice, pri rezultatu 1:1, Mario Mandžukić zabio pobjedonosni pogodak. Svi su igrači hrvatske reprezentacije potrčali prema Mandži, kako bi proslavili taj pogodak, a to je završilo tako da su svi skupa, u jednoj velikoj hrpi, pali na skupinu fotoreportera. U toj skupini najgore je prošao upravo Cortez, koji nije izgubio pribranost nego je zatočen ispod svih njih, nastavio “škljocati” svojim fotoaparatom.

Rezultiralo je to fantastičnim fotografijama, koje su kroz par sati obišle cijeli svijet, kao i snimkama u kojima je očito da naši nogometaši uopće nisu bili svjesni da su u zanosu pobjedničkog pogotka pali na fotoreportera. Neprimijećena također nije ostala niti brižnost igrača koji su, nakon što su shvatili što se dogodilo, pomogli Cortezu da ustane (pa je fotografija na kojoj mu strijelac Mandžukić pruža ruku dok ovaj, očito, još uvijek leži na podu jedna među najprepoznatljivijima), pomogli mu ponaći njegove naočale, pa čak ga u prolasku i poljubili.

Hrvatska turistička zajednica shvatila je da se radi o trenutku koji je vrijedan dodatnog obilježavanja, pa je tako iskoristila priliku i pozvala Corteza i njegovu obitelj da posjete Hrvatsku. Oni su taj poziv prihvatili, te se očekuje da će krajem kolovoza ili početkom rujna doći na tjedan dana dugo proputovanje Hrvatskom, tijekog kojeg će posjetiti Zagreb, obalu, hrvatske otoke ali i najzanimljivije dijelove kontinentalne Hrvatske. Nadamo se samo da će Yuri Cortez sa sobom ponijeti i svoju fotografsku opremu, jer u Hrvatskoj svakako ima prizora koje vrhunski fotograf poput njega mora zabilježiti.