Završen 65. Pulski filmski festival

Od 14. – 22. srpnja 2018. godine održao se još jedan Pulski filmski festival, na kojem su svi zainteresirani više od tjedan dana mogli uživati u kinu na otvorenom, gdje su bili predstavljeni vrhunski dokumentarni i igrani filmovi. Festival se oduvijek održava u pulskoj Areni koja svojim izgledom i monumentalnošću stvara poseban „štih“ te pridonosi izvrsnim zvučnim efektima. Osim toga, ovdje se tijekom godine održavaju i brojni koncerti stranih i domaćih izvođača. Svake godine festival filma posjeti iznimno veliki broj posjetitelja, između 10 i 15 tisuća, a ukupna brojka prelazi 70 tisuća.

Pula filmski festival je najstariji filmski festival u Hrvatskoj, a održava se od 1954. godine. S obzirom na to da je nastao u doba Jugoslavije, bio je najvažniji državni filmski festival na tom području. Od 2001. godine festival nije naglašavao karakter samo domaćih filmova nego i stranih, te je naziv festivala promijenjen u Festival hrvatskog i europskog filma.

Festival se održava u najpoznatijoj pulskoj znamenitosti, Areni. Arena odnosno amfiteatar predstavlja najveći i najvažniji spomenik iz doba Antike. U to vrijeme ovdje su se održavale borbe gladijatora. Uzimajući u obzir njegovu monumentalnost nalazi se na šestom mjestu na popisu najvećih amfiteatara u svijetu.

Gradnja Arene započela je još u prvom stoljeću za vrijeme cara Augusta te dinastije Flavijevaca. S obzirom na to da je Arena tijekom povijesti bila dostupna gotovo svima, brojni su koristili tu mogućnost i uzimali kamene blokove i željeznu armaturu u vlastite svrhe. Nedugo nakon toga donesen je zakon po kojem se kaznilo sve one koji su bili uhvaćeni u ovom djelu.

Nagrade i natjecanja koja se danas dodjeljuju na Pulskom filmskom festivalu

Na Pulskom festivalu su glavne nagrade mali kipovi Zlatne Arene te veliki za najbolji film.

Na natjecanje se mogu prijaviti strani i domaći filmovi, kratkometražni te dugometražni.

Za najbolji film 65. Pulskog filmskog festivala izabran je „Mali“ redatelja Antonija Nuića.